Zašto štucamo i podrigujemo i kako zaustaviti štucanje?

Zašto štucamo? Zašto podrigujemo? I kako se “boriti” protiv toga?

Zašto štucamo?

Štucanje najčešće izaziva prebrzo jedenje i pijenje, gazirani napitci i prezačinjena hrana. 

Želudac natekne što iritira dijafragmu (mišić koji se nalazi između grudnog koša i trbuha) koja se steže, tjera nas da dišemo brže i ispuštamo karakteristične zvukove koje zovemo štucanje.

Kod većine ljudi, štucavica potraje samo nekoliko minuta, no ponekad štucavica može trajati i satima.Štucavicu je moguće dobiti i zbog jakih osjećaja ili ako tijelo doživi naglu promjenu temperature. Tu je riječ o “grešci” u živčanim putevima.

Zašto podrigujemo?

Podrigivanjem izbacujemo suvišan zrak iz želuca koji u želudac ulazi jedenjem i pijenjem.

Kako zaustaviti štucanje?

Štucanje ponekad može biti neugodno u javnosti, ali općenito, štucavica kako dođe – tako i prođe.

Postoje razni načini kojima možemo pokušati zaustaviti štucanje…

1. Hladna voda

Hladna voda je vrlo učinkovita kada je u pitanju štucavica. Sve što trebate napraviti je brzo popiti čašu hladne vode (može s malo meda u njoj) i štucavica će nestati.

Čašu vode možete piti i polakše, u velikim gutljajima, a možete je i grgljati u ustima.

2. Kockica leda

Učinkovitim se pokazalo i sisanje malog komadića leda.

3. Zadržavanje daha

Zadržavanje daha je prastari lijek za štucanje tijekom kojeg se povećava ugljični dioksid u krvi što odvlači um od štucanja i tako ga zaustavlja.

Kod zadržavanja daha, prstima možete i začepiti nos, kao kad skačete u vodu. Ponovite ovo par puta kako bi se štucanje zaustavilo.

4. Začepite uši

Poput djeteta kad se ljuti, prstima začepite uši tako da se u ušnoj šupljini napravi vakum. U ušima se također nalaze završeci živaca, a prsti će ih stimulirati.

5. Škakljajte nepce

Vrškom jezika nježno dodirujte nepce u ustima. Osjetit ćete lagano škakljanje koje bi moglo zaustavitio štucanje.

6. Šećer

Šećer je odličan lijek za štucavicu! Uzmite malu žličicu šećera i držite ju u ustima 5 do 10 sekundi. Dopustite šećeru da se otapa polagano bez žvakanja, a onda popijte gutljaj vode.

Sladak okus iziritirat će završetke živaca na jeziku i pomoći da štucavica prestane. (Ovo, naravno, nije za osobe s dijabetesom).

7. Limun

Limun je jedan od najsigurnijih načina da se zaustavi štucavica. Kiseli okus limuna nadražuje živce što zaustavlja štucavicu.

Uzmite jednu do dvije žlice nerazrijeđenog soka od limuna u usta. Kiseli okus će vas natjerati da ju odmah progutate, što će zaustaviti štucavicu.

Druga mogućnost je da pomiješate sok od jednog limuna u čašu vode, te ju brzo popijete. Također možete staviti malo soli na krišku limuna i polako sisati sok.

8. Kikiriki maslac

Uzmite žličicu kikiriki maslaca, držite ga u ustima nekoliko sekundi, a zatim progutajte. Nakon toga možete popiti čašu vode.

9. Kamilica

Kamilica također može zaustaviti štucanje. Relaksirajuća svojstva kamilice pomažu u opuštanju kontrakcija dijafragme koja uzrokuje štucavicu.

Umiješajte žlicu suhe kamilice u šalicu vode i ostavite da odstoji 5 do 10 minuta. Popijte polako i štucanje bi ubrzo trebalo prestati.

10. Đumbir

U borbi protiv štucavice možete žvakati mali komadić đumbira.