Znate li što je precizna medicina? Beč će dobiti centar za razvoj najsavremenijih terapija

U Beču će krajem 2026. godine biti osnovan Centar za preciznu medicinu – Institut “Eric Kandel”, a nadležni su obrazložili šta će značiti postojanje ovog centra sa 200 znanstvanika

Institut je nazvan po nobelovcu, austrijsko-njemačkom neurobiologu Ericu Kandelu koji je 2000. dobio Nobelovu nagradu za istraživanje transdukcije signala u živčanom siustavu, što se smatra ključnim za razumijevanje normalne funkcije mozga i nastanka neuroloških i psihijatrijskih oboljenja.

Cijena izgradnje centra procijenjena je na 90 milijuna eura

Kako su priopćile bečke vlasti, cijena izgradnje centra procijenjena je na 90 milijuna eura. Dio sredstava bit će osiguran iz Evropske unije, a ostatak iz državnog budžeta. 

Lokacija na kojoj će se nalaziti novi centar je u vlasništvu grada Beča i bečke zdravstvene uprave. Po završetku izgradnje, vlasništvo nad zgradom će biti preneseno na Medicinski univerzitet u Beču (Medizinische Universität Wien) na razdoblje od 99 godina.Precizna medicina predstavlja, kako je obrazloženo, personaliziranu zdravstvenu njegu i tretman prilagođen pacijentima. Istovremeno, omogućava razvoj najsuvremenijih terapija sa što manje nuspojava. Prema mišljenju stručnjaka, ovo je jedan od najvećih medicinskih trendova 21. stoljeća. Istraživači će u Beču primijeniti nove terapije iz različitih područja, od kardiovaskularnih bolesti, preko raka ili reumatoloških bolesti do mentalnih bolesti ili alergija, priopćile su bečke vlasti, prenosi pametni-gradovi.eu.