Ovaj talijanski grad proglašen je svjetskom prijestolnicom hrane

Tražite najbolje mjesto za jelo na cijelom planetu? Ovdje je, prema anketi među turistima i poslovnim putnicima

Kad pomislite na svjetske prijestolnice hrane, uobičajeni “sumnjivci” padaju na pamet. Kao na primjer Pariz i njegovi intimni bistroi, ogromna raznolikost ulične hrane u Hong Kongu ili New York, sa svojim multikulturalnim žarom svega i svačega.

Međutim, prema čitateljima Condé Nast Travellera, najbolji grad za hranu trenutno nije niti jedno od tih mjesta. Anketa CNT-a dodijelila je tu titulu sjevernotalijanskom gradu Bologni, koji je također glavni grad i najveća metropola regije Emilia-Romagna.

Bologna i šira regija Emilia-Romagna zaslužne su što su nam podarile balzamični ocat, mortadelu, parmezan i parma šunku

I da, Bologna ima mnogo više od samog ragù alla bolognese. Bologna i šira regija Emilia-Romagna zaslužne su što su nam podarile balzamični ocat, mortadelu, parmezan i parma šunku. Očigledno je da su tamo prvi put skuhani lazanje i tortelini u temeljcu.Ni kulinarska izvrsnost Bologne nije samo prošlost. Ovih se dana grad još uvijek ponosi svojom hranom i preplavljen je mjestima za jelo: sve od lokalno cijenjenih skrovišta i tržnica svježim povrćem do restorana s Michelinovim zvjezdicama. Stoga ne čudi što je proglašen svjetskom prijestolnicom hrane.

Osim toga, Bolognu vrijedi posjetiti zbog mnogo više toga od same hrane. Od srednjovjekovnog starog grada i skoro tisućljeće starog sveučilišta do njegovih trgova i kultnih arkada, postoji mnogo razloga zašto grad posjećuje više od 1,5 milijuna posjetitelja svake godine. Dakle, ako ste tražili svoje sljedeće talijansko odredište – i volite nešto dobro – dođite tamo. Odmah.