Šećer i mast zajedno čine opasnost za zdravlje

Upozorenje!! Šećer i mast zajedno čine opasnost za zdravlje. Kratko i jasno, štetnici i napasnici zdravlja. Ne bi trebala biti vijest, ali podaci o debljini i kardiovaskularnim bolestima čine da uvijek iznova trebamo ponavljati. 

Kako se ubrzo pokazalo da COVID-19 daje gore šanse pretilim osobama, dobili smo još jedan bitan razlog da se o njima govori. U današnjoj ponudi prehrambenih proizvoda, i onih koji se tako vole zvati, imamo par lopova. Vrlo su vješti u maskiranju. Dolaze pod više različitih imena, pa  ih je teško prepoznati. Ali uvijek su isti. Upoznajte Šećer i Mast, dva opasna agenta korupcije zdravlja. Slatki i umiljati, a nezaustavljivi i korodirajuće štetni, podučava nas nutriskop.hr

Čini se kako bi mogli postaviti jedan negativan obrazac u prehrani. Nazovimo ga „Bijelo & Bijelo“. U prijevodu, ako su u namirnici šećer i mast zajedno čine opasnost za zdravlje. S jedne strane rafinirani šećer, najčešće HFGS. S druge hidrogenirana mast, najčešće palmina. Pored njih, šećer dolazi u još pedesetak naziva. To su: agavin sirup, med, fruktoza, glukoza, glukozi sirup, fruktozno-glukozni sirup, invertni šećer, saharoza, sukroza, laktoza i mnogi drugi. Mast ima manje aliasa, ali su bolje skriveni. To su: hidrogenirana palmina mast, očvrsnuta mast, dijelom očvrsnuta mast, hidrogenizirana biljna mast, biljna mast, digliceridi masnih kiselina, potpuno hidrogenirana kokosova mast i drugi kreativni nazivi.

Energija šećera i masti

Iza raznih imena krije se ista šteta i predvidljivo negativan smjer kretanja zdravlja. Težak je teret kojim ovaj dvojac sjeda na vitalne organe. Poput primjerice srca i jetre. Istovremeno, pored duge liste štetnih učinaka i tereta, na hranjivoj strani stoji jedna stavka. Energija. I to je to. Ogoljena, pročišćena energija ugljikohidrata (šećer) i masti. Premda su jasno označeni na prehrambenoj deklaraciji, ne slutimo koliki potencijal štete kriju u sebi. To nepovezivanje uzroka i posljedice imamo zahvaliti neinformiranom izboru hrane. Teško je laiku povezati gornje kemijske pojmove  i nazive u popisu sastojaka. Te kalorijsku i metaboličku posljedicu konzumiranja šećera i masti. Uzmimo na primjer uobičajene nutricionističke preporuke: izbjegavajte rafinirane šećere.ŠTO ZA SASTAV NEKE HRANE ZNAČE NAZIVI „RAFINIRANO“ I „HIDROGENIRANO“?

To su fizikalno-kemijski procesi obrade hrane gdje se kroz niz tehnoloških koraka anuliraju hranjive tvari. U konačnici, ostaju samo šećer i mast, „oslobođeni“ od ostalih hranjivih tvari. Pročišćeni od vitamina i minerala. Da ironija bude veća, u margarine se dodaju vitamini A i D, sintetski oblici, naravno. U šećer bijeli ne dodaje se ništa. Njega se dodaje u sve. Naši centri za zadovoljstvo u mozgu detektiraju u hrani razinu šećera i masti. Vraćaju pozitivan ili negativan odgovor. Naravno, kad mozak daje odgovor to je puno više od DA ili NE. To znači sviđa mi se, ili ne. A takav odgovor čini veliku razliku u selekciji hrane. Posebno ako se uzme kao jedini kriterij. Kod roditelja obično imamo želju da udovolje i „usreće“ svoju djecu. I to baš takvom kombinacijom. 

Zdravo i fino

Magična riječ za potvrdu obično je „fino“. Dolazi kao pitanje, poput: „Jel’ ti fino?“. Djeca potvrdno odgovaraju. Povezujući tako odobravanje roditelja i signal iz mozga u skovano odobrenje za uživanjem i traženjem takve hrane. Fino može biti i porcija malina ili banana. Pitanje je koliko se dijete usmjerava na voće. Koliko se potiče njegova konzumacija kao prirodno slatkog, a zdravog obroka.

Jednom odgojeni u smjeru pozitivnog stava prema Bijelo & Bijelo udruženom poduhvatu, teško je poći u drugom smjeru. Kroz odraslu dob vrlo je zahtjevno osvijestiti i razbiti nakrivo zavarenu kariku. I to psihologije roditeljskog odobravanja i senzoričke poluge jezik-mozak. Gdje možemo pronaći „fine“ kombinacije šećera i masti? O, ne treba daleko tražiti. Police trgovina i rashladne vitrine pune su upravo ove kombinacije. Od krem nadjeva brzih peciva, do polugotovih jela. Zatim napolitanki i drugih sličnih keksa, do sladoleda, slanih grickalica, smrznutih jela.

ZAŠTO SU BAŠ BIJELO & BIJELO TAKO RAŠIRENI?

Dva su ključna razloga. Jer su jeftini kao sirovine, imaju korisna tehnološka svojstva. Hidrogenirana mast dulje traje od biljnog ulja, jer je manje podložna oksidaciji, pa je vijek trajanja proizvoda usporedno povoljniji za proizvođača. Otkad se prehrambena industrija prebacila na palmino ulje, njegova proizvodnja je na masovnoj skali jako porasla. Veća proizvodnja, manja cijena, manji ulazni trošak, veća zarada.

S vremenom smo naučili i prihvatili da postoji užasna cijena hidrogenacije, a to su trans masti i kardiovaskularne bolesti. Dotad je već bilo prilično kasno, jer demonizacija kolesterola je životinjske zasićene masti stavila na loš glas. Biljne masti dobivene industrijskim putem, preplavile su tržište i raširile se u brojne prehrambene proizvode. Osobno već dugo, dugo godina kao nutricionist upozoravam na opasnost trans masti u prehrani. Posljednjih godina učinjeni su pozitivni pomaci u regulaciji, imamo zakonska ograničenja (do 1% sadržaja) trans masti u prehrambenim proizvodima.

Pozitivni koraci

Ipak, uz pozitivne korake, one su još uvijek tu. Prehrambena industrija, posebno konditorska, još uvijek nije većinski prepoznala interes u prozvodnji skupljeg ali zdravijeg proizvoda. Ponekad vidim na deklaraciji istaknuto „bez hidrogeniranih masti“, „non grassi idrogenati“ ili „no hydrogenated fat“. Kod domaćih proizvoda još uvijek čekam taj dan.

Drugi sastojak „dinamičnog dua“ je šećer. „Otkrili“ smo ga kao problem tek unatrag 5 godina, otkad je jadni kolesterol skupa sa zasićenim mastima iz hrane dočekao svojevrsno puštanje na slobodu nakon 60 godina robije, proganjanja i otvorene streljane medicinske struke. Ono što su trans masti među mastima, to je fruktoza među šećerima, posebno za*$/#*=&“ stvar za jetru i ravnotežu lipida.

ZAŠTO SU TRANS MASTI I ŠEĆER ŠTETNI?

OK, znamo koji su, znamo kako ih prepoznati. Ali treba li doista izbjegavati baš toliko proizvode koji ih sadrže? Nije li ovo još jedan rigorozan ali nepotrebno reducirajući pogled na hranu? Jesu li dobri ili loši nutricionisti i liječnici koji vam govore kako možete jesti sve? Nemojte se opterećivati? Da li baš toliko namirnica gdje su šećer i mast zajedno čine opasnost za zdravlje?

Pa, pojedinačno i u jednom obroku, neće napraviti veliku štetu. Od jedne napolitanke nećete dobiti srčani udar. Jednako vrijedi za industrijski desert (sladoled) bez vrhnja ali uz puno hidrogenirane palmine masti. Nema velike štete, uzmemo li preduvjet da učestalost konzumacije “Bijelo & Bijelo” hrane postavimo tromjesečno ili polugodišnje (godišnje još bolje, nikad, najbolje). Možda tek kratkotrajni stres za metabolizam i njegove ključne organe. Dugoročno i učestalo konzumiranje ovog para prisiljava tijelo na vrlo lošu adaptaciju. Cijena se izražava u posljedicama debljine.

Loš profil masti u krvi, povišen LDL kolesterol, masna jetra, debljanje, proliferacija masnog tkiva, inzulinska rezistencija, ubrzavanje ateroskleroze i drugi mjerni pokazatelji pobola i pogoršane zdravstvene slike. Kardiovaskularne bolesti su danas prvi na ljestvici uzroka smrti današnje populacije. Skraćivanje životnog vijeka, skupi troškovi zdravstvenog sustava, pad kvalitete života, i sve drugo loše što dolazi na naplatu s debljinom.

Najveći krivac u prehrani Bijelo & Bijelo

Ako bi u prehrani morali birati tko radi najveću štetu, prst treba uperiti u Bijelo & Bijelo, bez sumnje. Tražite ovaj dvojac, najopasniji su kad su skupa. Pronaći ćete ih na mjestima gdje ih najmanje očekujete, toliko dobro se skrivaju. Stoga budite na oprezu i čitajte svoje deklaracije hrane. Evo jedne maskirne kombinacije.

Trgovački centri, hladnjaci, pakirani kolači, naslov kaže „domaći kolači“. Rađeni s „domaćim“ margarinom. Vjerojatno po tradicionalnoj recepturi iz 18. stoljeća, jer je dobro poznato da su tada sva domaćinstva, a seoska gospodarstva posebno, proizvodila vlastiti margarin i hidrogenirala palminu mast. Pjevajući „Tri palme na otoku sreće“.

Prehrana s ravnopravno uključenim rafiniranim industrijskim namirnicama bogatim šećerom i mastima je prečac za skraćivanje životnog vijeka. Jednom kad postanu svjesni, barem djelomično, štetnih posljedica, kreću blitzkrieg rješenja. Čarobne dijete i njihovi tobogani i vrtuljci. 

MOGU LI DIJETE POMOĆI?

Dijete su toliko popularno jer daju naizgled očito rješenje na opisani problem. S mjesečevom revers super dijetom skinem bez problema 5 kila u mjesec dana. Sjajno. LCHF ultra dijeta i skinem 5 kila za 2 tjedna. Proteinska dijeta i kao da sam bio na liposukciji. Odlično. Krenem striktno postiti na kupusovu juhu i skinem 5 kila u tjedan dana (a u bolnici poslije toga, još 5 kila). Well done. I što nakon dijete? Kao staro društvo što čeka na izlasku iz zatvora, šire ruke u zagrljaj Bijelo & Bijelo prijatelji. I novi krug ispočetka, ako ih se ne odreknemo. Svaki od njih je opasan za sebe, ali šećer i mast zajedno čine opasnost za zdravlje dugoročno predvidljivom.

Crveno svjetlo razuma kratko traje

Zapravo, pokušaji odricanja prijateljstva „Bijelo & Bijelo“ izgledaju u stilu utrkivanja sa semaforima na aveniji. Neki auti jure u želji da prevare programirane semafore koji su namješteni na vremenski razmak. Start, gas, kočenje, stop. Čekaj zeleno, kreni po gasu. Dalje, još gasa, pa kočnica, stop, čekaj, ponovi isto. Crveno svjetlo razuma kratko traje, i kad se ukaže prilika, puste se kočnice i navali. Iza semafora crvenog upozorenja zdravlja, sjetimo se da gospodin Fino pali zeleno svjetlo. Jer, kako je jedan moj klijent nedavno rekao, tko može stati na jednoj napolitanki. Ili nije voće isto što i kolači, kaže drugi.

Stvar je u tome da imamo jedan auto, a cesta života je duga. Šteta je putovanje skratiti zbog lošeg izbora društva. Uravnotežena prehrana s dovoljno voća i povrća, ribe i cjelovitih namirnica, redovito vježbanje i aktivno kretanje. Nije tako teško, tim odabirom može svaki semafor biti zeleno i siguran prolaz. Kada ne možete sami, potražite pomoć. Dijagnoza, korekcije, rješenja i popravljanje prehrane su posao nutricionista.