Morski mulj – visokovrijedan SPA resurs

Mulj se sastoji od organskih materija koje se skupljaju na zaštićenim plićinama obala Sjevernog mora, a visoko je vrijedan resurs za SPA industriju.

Prirodni prostor ovih plićina je, pored Alpa, posljednji u Evropi postojeći prirodni eko sustav koji nije izgubio svoje prirodne odlike.

Po svojoj veličini, svojstvima i ekološkom značenju jedinstven je u svijetu.

Mulj, kojeg se gospodarski koristi, skuplja se na području Nacionalnog parka Niedersachisches Wattenmeer u razdoblju od svibnja do kolovoza. U tom je razdoblju mulj posebno bogat organskim supstancama.Hamburški dermatolog prof. Dr. Volker Steinkaraus je potvrdio da mulj ima vrlo pozitivan učinak na kožu.

Najvažniji prirodni sastojci zemlje koja nam dolazi iz plićina, prema prof. Steinkarausu, su:

  • SUMPOR – rješava ljuštenje kože, čini gornje slojeve kože mekim, smanjuje prekomjerno stvaranje masnoća te djeluje antibakterijski. Ima dobar učinak protiv nečistoća na koži i akni.
  • MORSKA SOL je veliki izvor mineralnih supstanci koje, primjerice, dezinficiraju upaljenu kožu te omogućuju otrovnim materijama da lakše izađu iz kože
  • MAGNEZIJ – pomaže koži u boljoj izmjeni hranidbenih tvari i supstanci koje joj daju energiju. Kao rezultat toga imamo usporene procese starenja.
  • PRIRODNI FAKTORI VLAŽNOSTI – osiguravaju dovoljnu količinu vode gornjim dijelovima kože i čuvaju vlažnost. To je od posebne važnosti jer je samo ona koža koja je optimalno opskrbljena vlagom sjajna i napeta.

Zbog svojih pozitivnih djelovanja na kožu morski se mulj koristi za brojne kozmetičke tretmane bilo kao čisti mulj ili u vidu osušenog praška.

UKRATKO

Morski mulj je blato bogato morskom soli, koje nastaje raspadanjem organske materije na ušćima rijeka. Materije koje tako nastaju pretvaraju se u vrste tla koje pripadaju grupi peloida 8odlikuju se česticama u kojima je sadržana voda, plinovi i organske supstance).

U medicini pelodi se, zbog svojih izvrsnih toplinskih svojstava, koriste kod reumatskih oboljenja, upale živaca i perifernih problema s krvotokom.

U kozmetici se maske od morskog mulja koriste kod seboreje. Morski mulj nanijet mlak na kožu ima rashlađujuće i osvježavajuće djelovanje. Ako pustimo da se maska osuši, uklonit ćemo suvišnu masnoću.

S toplim peloidnim maskama pobuđujemo izmjenu tvari i cirkulaciju. Moguća je primjena kod deblje kože i obrade ožiljaka, kao i za smanjenje masnoća pri čišćenju kože.