Pet pravila o retinolu koje trebate znati

Ruž je nekada bio najbolji prijatelj djevojke. Danas je, međutim, to mjesto rezervirano za retinol, odgovor njege kože kako biti Superwoman.

Kao jedan od aktivnih sastojaka koji stvarno može promijeniti kvalitetu kože, dermatolozi i facijalisti ih preporučuju kao dio svake ciljane (i inteligentne) rutine njege kože. “Istraživanja pokazuju da retinol može pomoći u smanjenju sitnih linija i pigmentacije, uz jačanje proizvodnje kolagena i poboljšanje obnove stanica kože, što dovodi do svjetlijeg i glađeg tena”, kaže dr. Anjali Mahto, dermatologinja na Skin 55 i autor knjige Skincare Bible.

Unatoč pohvalama stručnjaka, ovo područje može biti zbunjujuće za potrošače, s obzirom na broj različitih vrsta retinoida, a sve s različitim imenima. Retinoid je, kako Mahto objašnjava, širi pojam koji se koristi za opisivanje klase spojeva – od kojih je jedan retinol – koji sadrže vitamin A.

U interesu pojednostavljenja vašeg života, evo pet pravila retinola koje trebate znati.Pravilo 1: ne treba vam retinol koji se kupuje na recept za dobre rezultate

Kao što je već spomenuto, niz različitih retinoidnih spojeva nalazi se pod tim pojmom. Daniel Isaacs, direktor istraživanja u Medik8, brandu koji je poznat po svojim retinoidnim proizvodima bez recepta, kaže da postoji razlog zbog kojeg smo čuli za retinol – on je “isproban i vjeruje mu se u brojnim dermatološkim časopisima”. To znači da je podvrgnut dovoljno rigoroznim kliničkim ispitivanjima za svijet njege kože da možemo biti sigurni da sastojak stvarno djeluje. “Kada se retinol nanese na kožu, prolazi kroz dvije pretvorbe; prvo se pretvara u retinaldehid, a potom u retinoičnu kiselinu. Retinoična kiselina aktivni je oblik vitamina A koji zapravo može iskoristiti koža – pokreće staničnu obnovu i proizvodnju kolagena za nevjerojatne učinke o kojima čujete “, objašnjava Isaacs.

Ali postoje i drugi retini, osim retinola, s kojima se možete upoznati. Retinaldehid (ili retinal) nazvan je vitaminom A nove generacije koji može postići rezultate do 11 puta brže od klasičnih oblika retinola, koji brzo revitalizira kožu istovremeno pomažući obnovi kolagena, a ima i antibakterijska svojstva (odličan je za oboljele od akni). Može se pronaći u Medik8-ovom proizvodu Crystal Retinal, za koju tvrde da je najbliža stvar retinoičnoj kiselini na recept. Zatim je tu retinil retinoat, hibridna molekula koja “spaja retinol i retinoičnu kiselinu”. “Poboljšava anti-age aktivnost retinola, bez iritantnih nuspojava retinoične kiseline; povećava proizvodnju kolagena i uklanjanje bora do osam puta više od standardnog retinola; plus, mnogo je stabilniji na suncu, što znači da se mogu koristiti danju i noću za ubrzane rezultate “, kaže Isaacs.

Nijedan od ovih spojeva nije na recept – moguće ih je kupiti bez recepta – ali klinički je dokazano da daju izvrsne rezultate. Dermatolozi, uključujući Mahto, još uvijek smatraju proizvod na recept, tretinoin, zlatnim standardom svijeta vitamina A („on će dati bolje rezultate od proizvoda bez recepta jer je to lijek, a ne kozmetički agens“), ali oni priznaju da proizvodi koji se prodaju bez recepta mogu koristiti koži. “Ali trebati će više vremena da se vide rezultati i  učinci će biti manje izraženi”, ističe Mahto. Ako se radi o retinoidu na recept, potražite internetsku kliniku za dermatologiju Dermatica, čiji dermatolozi mogu analizirati vašu kožu i propisati vam potreban proizvod. U međuvremenu, Isaacs upozorava  na upotrebu estera (vrsta spoja) poput retinil palmitata ili retinil linoleata, jer oni imaju malo učinka na kožu. „Važno je tražiti marke koje koriste samo klinički dokazane, snažne vrste vitamina A.“

Pravilo 2: mudro odaberite svoje postotke

Nakon što pronađete pravu vrstu retinoida za vas, vrijeme je da razmislite o snazi ​​proizvoda koji odaberete. S pravim retinolom Mahto preporučuje početak s proizvodom koji sadrži najmanje 0,1% retinola, dok Lee u Medik8 zagovara jačinu od 0,2%. Najbolje je biti na oprezu, osobito ako imate osjetljivu kožu. “Formule u koje je ugrađena tehnologija vremenskog oslobađanja također su dobra opcija”, kaže Isaacs, “jer će se vitamin A polako kapati u kožu preko noći, smanjujući rizik od moguće potencijalne iritacije ili osjetljivosti.”

Pravilo 3: polako i odmjereno pobjeđuje u utrci

“Retinol može izazvati iritaciju prilikom prvog korištenja, stoga započnite s korištenjem proizvoda jednom ili dva puta tjedno i postupno povećavajte svake večeri”, savjetuje Mahto, koji kaže da se primjenjuje isto pravilo bilo da uvedete retinoid na recept ili pretjerano – proizvod bez recepta. Nakon što vaša koža tolerira proizvod s kojim započinjete, možete razmotriti maksimiziranje rezultata povećanjem postotka.

Postoje i drugi načini za smanjivanje iritacije. “Primjena hidratantnog sredstva 20 minuta nakon nanošenja retinoida može vam pomoći smanjiti crvenilo, osjetljivost, ljuštenje, ljuskanje i suhoću često povezane s vitaminom A”, kaže Mahto.

Pravilo 4: Ne očekujte rezultate preko noći

Kao i sa svim dobrim stvarima u životu, morat ćete pričekati da ovo profunkcionira. Mahto kaže da će trebati najmanje 12 tjedana da se vide prednosti upotrebe retinoida, iako neki korisnici često kažu da treba još duže, ali na kraju će rezultati biti vrijedni čekanja (uz redovitu primjenu). 

Pravilo 5: Nosite SPF

Kardinalni grijeh u njezi kože je da ne nosite SPF tokom dana dok upotrebljavate retinoid preko noći (iako biste svakodnevno trebali nanositi kremu za sunčanje). Oni čine našu kožu posebno osjetljivom na sunce jer uzrokuju da naše stanice kože izgube dio zaštitnog djelovanja, pa je nošenje visokog SPF-a ključno za uklanjanje oštećenja na koži.