Krastavci u Bugarskoj dobivaju SPA tretman

Priča o malom gradu u Bugarskoj koji zalijeva povrće termo mineralnom vodom

Gradska uprava Mineralni Bani u planinama Rodopi u Bugarskoj objavila je da nekoliko lokalnih staklenika sada radi na gradskoj termomineralnoj vodi. Staklenici, sami po sebi, proizvode krastavce, a prema riječima gradonačelnika Mumuna Iskendera, jedan od staklenika ima čak i glazbu, omogućujući povrću da raste u opuštenom spa okruženju.

Osim očitih emocionalnih prednosti uzgoja krastavaca s toplinskom vodom, postoji i vrlo stvarna korist od uštede troškova korištenja geotermalne vode. Prema priopćenju grada, prirodna izvorska voda dolazi na tlo s temperaturom od 56 do 67 stupnjeva Celzijevih, što znači da će staklenici zahtijevati vrlo malo dodatnog grijanja.

Ovo je ključni razvoj u stakleničkom uzgoju, budući da visoke cijene energije zimi mogu nerazumno povećati troškove proizvoda.Lječilište, otvoreno za poljoprivredu

Mali gradić Mineralni Bani (ime se prevodi kao mineralne kupke) ima oko 14 prirodnih izvora tople vode i koristi se kao odmaralište barem od rimskog doba. Posljednjih desetljeća grad je ostao pomalo otočan, zbog svog planinskog položaja i malog broja stanovnika.

Unatoč tome, još uvijek uspijeva privući popriličan broj posjetitelja i turista, budući da je to opskurno lječilište za regiju. Unatoč populaciji od samo 6.000 ljudi, Mineralni Bani nudi spa i hotelske usluge.

Sada je grad odlučio prodati prava na dio te vode poljoprivrednim investitorima. Prema službenom priopćenju, izvori protječu s kapacitetom od oko 50 litara u sekundi. Grad je za poljoprivredu prodao 17 litara u sekundi.

To uključuje plastenike od 60 hektara u samim Mineralnim Banama i 17 hektara u obližnjem selu. To donosi oko 100.000 eura godišnje u obliku prihoda koje lokalne vlasti mogu iskoristiti za poboljšanje infrastrukture, piše TheMayor.