Aromaterapijom protiv nesanice

Nesanica je bolest modernog doba i složena je tegoba jer uzrok može i emocionalni i mentalni, što posljedično slabi fizičko tijelo, a njegovo slabljenje dovodi do još veće nemogućnosti kontroliranja emocija i misli.

Ljudi koji su tzv. “loši spavači” obično imaju problem zaspati ili se često bude. Da bismo objasnili značenje ispunjenja potrebe za odmorom i spavanjem svakog bića, trebamo odgovoriti na neka pitanja, kaže galbanum.hr

Zašto je čovjeku potreban odmor?

Zašto se spava?Zašto se sanja?

Što nam kazuju snovi? 

Spavanje je prirodna biološka potreba čovjeka, pri čemu se odmaraju um, duh i tijelo. Proučavanje sna tumačenje snova seže u daleku prošlost i do danas se snovi smatraju odgovorima na stvarna pitanja vezana uz događaje na javi.

Dva ciklusa sna

Fiziologija sna prošla je mnoga ispitivanja, ali ukratko, san se odvija u osnovna dva ciklusa: ciklus ”sporog” sna i ciklus ”brzog” sna. Početak procesa je uspavljivanje, početno udaljavanje od stanja budnosti, a proces sporog sna nastavlja se do stanja dubokog sna, koje nastupa otprilike nakon sat vremena. U tom se razdoblju najčešće ne sanja.

San nije samo promijenjeno stanje svijesti, nego i stanje promijenjene kemije tijela. Tokom faze dubokog sna usporavaju se organske funkcije tijela:

 • smanjuje se tjelesna temperatura,
 • snižava se krvni tlak,
 • smanjuje se broj otkucaja srca,
 • usporava se disanje.

Može se reći da je duboki san idealno stanje organizma koje omogućuje oporavak fizičkog tijela, a ujedno i oporavak centralnog živčanog sustava. Nakon 1- 2 sata od početka spavanja nastupa ciklus ”brzog” sna, tzv. REM faza koja je obilježena brzim pokretima očnih jabučica, oscilacijom krvnog tlaka, srčanog rada i disanja. U REM fazi moždana aktivnost se pojačava i u tom se razdoblju sanja. U toku noći ova dva ciklusa se neprestano izmjenjuju, tako da imamo 4 – 5 REM faza, a svaka traje oko 20 minuta. Prosječna dužina spavanja kod odraslih osoba je od 7 do 9 sati, a to je određeno i individualnim biološkim ritmom, pa je nekoj osobi potrebno manje ili više sna od prosjeka da bi se osjećala odmornom.

”Dobri” spavači

Za osobe koje u potpunosti zadovolje svoju potrebu za odmorom i bude se odmorne i zadovoljne možemo reći da su ”dobri” spavači. Odmorna osoba je zadovoljna, sretna i smirena. Po kvantiteti i kvaliteti sna možemo odrediti i kvalitetu života. Sam san odraz je životnih stavova, navika, razmišljanja i trenutnog emocionalnog stanja.

Osoba koja dobro spava najčešće je zdrava, odmorna i puna energije; emotivno je zadovoljna, stabilna i zna se nositi s problemima i brigama; njezino izražavanje je jasno, pozitivno, nema unutarnjeg previranja, lako osvještava vlastite koncepte. Funkcionira harmonično. Duhovno je u sinergiji sa sobom, jasno joj je njeno postojanje i ima vjeru u život i ljude.

”Loši” spavači

”Loši” spavači imaju jako kratke periode dubokog sna, malo ili uopće ne sanjaju, često se bude i dugo im treba da zaspe. U takvom spavanju organske funkcije tijela također se usporavaju, ali znatno manje nego kod normalne faze dubokog sna i ne dolazi do odmora fizičkog tijela.

”Loši” spavači nemaju mogućnost odmora živčanog sustava te se bude s raznim tegobama: osjećaj umora, nemoći, glavobolja, bol u leđima. Generalno su sklone padu imuniteta i čestim prehladama.

Opća duhovna slabost i nepovjerenje u ljepotu života

Emotivna manifestacija nesanice je: nervna uznemirenost, osjećaj nezadovoljstva sobom, osjećaj dosade i stagnacije života, razdražljivost i nezainteresiranost. ”Loši” spavači gube nit komunikacije, postaju defenzivni, kritični su prema drugima, postaju cinični i njihov mentalni koncept sadrži negativan stav.

Svi navedeni simptomi izazivaju opću duhovnu slabost, nepovjerenje u ljepotu života, negativan pogled na svijet koji ih okružuje, te nepovjerenje u sebe. Aromaterapeutski pristup nesanici je posvećivanje emocijama, kvaliteti misli i stanju duha. Prvo se pokušava eliminirati tjelesni uzrok, je li nesanica posljedica fizičkog poremećaja, boli, uporabe lijekova, unosa previše hrane ili kave, neudobnosti ležaja ili nedovoljne aktivnosti.

Potom se preispituju daljnji mogući uzroci, a to su: nervoza, zabrinutost, tjeskoba, depresija ili kroničan stres. Svako stanje zahtijeva specifičan pristup klijentu. Osnovni pristup aromaterapeuta je holistički, promatranje čovjeka kao cjeline i sagledavanje svih aspekata njegova postojanja.

Što nas drži budnima?

Najčešće nas budnima drže negativne misli, opsjednutost brigama, misli o nečemu što se je već dogodilo ili o nečemu što se tek treba dogoditi. Određivanje aromaterapije ovisit će o uzroku nesanice. Ako osoba teško zaspi, znači da ju budnom drže misli i da je zabrinuta. Ako se često budi, nemirno spava i ima noćne more, znači da u njoj prevladava emocija straha, pri čemu prvo treba odrediti odakle strah dolazi i zašto.

Ako tvrdi da ne sanja, znači da bježi od suočavanja sa sobom i od života. Ako često sanja da leti, možda joj je ugrožena potreba za slobodom. Ako često sanja da ju proganjaju, da pada, vjerojatno ima osjećaj da gubi kontrolu nad situacijom ili bježi od problema. Svi demoni u snovima su zapravo naše potisnute osobnosti i od njih ne treba bježati, već se s njima suočiti. Aromaterapeutski tretman u tretiranju nesanice daje pozitivan rezultat i to vrlo brzo.

Aromaterapijski pristup

Aromaterapeut u radu s osobom koja pati od nesanice dobiva odgovore na osnovna pitanja o trajanju, kvaliteti, osjetljivosti, tipu sna. Odgovori omogućuju izradu prve projekcije stanja osobe po svim njezinim razinama: tjelesnoj, emocionalnoj, mentalnoj i duhovnoj. Tada se određuje trajanje terapije, tehnike kojima se služi i eterična ulja koja koristi.

Aromaterapeutska masaža je neizostavna jer postiže izvanredne efekte opuštanja i duboke relaksacije i istovremeno oslobađa tijelo pritiska i unutarnjih emotivnih blokada. Prilikom masaže osluškuje se govor tijela i njegove reakcije te usmjerava pažnja na emocije koje se javljaju.

Postoji nekoliko univerzalnih ulja za kućnu upotrebu koja mogu poboljšati kvalitetu spavanja: lavanda, slatka naranča, mandarina, geranij, sandal, čempres, ylang-ylang.

Kombinacije ulja koje možemo koristiti:

 • u inhalaciji (npr. 3 kapi mandarine, 3 kapi sandala i 2 kapi lavande),
 • u masaži (na 50 ml ulja nosioca – bademovo ulje ukapamo 6 kapi lavande, 4 kapi sandala, 5 kapi geranija i 5 kapi bergamota),
 • u kupci (treba ih raditi prije spavanja za poboljšanje općeg stanja organizma i za relaksaciju, tako da u žlicu meda ili morske soli ukapamo ukupno 25 kapi eteričnih ulja – 10 kapi lavande, 5 kapi sandala, 5 kapi geranija i 5 kapi mandarine),
 • u primjeni kompresa koje se preporučuju kod tretiranja starijih osoba.

Ostali savjeti

Osoba koja pati od nesanice trebala bi:

 • izvršiti detoksikaciju organizma,
 • izbjegavati svu težu hranu prije spavanja,
 • izbjegavati alkoholna pića, coca-colu i kavu,
 • baviti se nekom tjelesnom aktivnosti,
 • piti čaj od lipe, cvijeta lavande ili matičnjaka ili njihovu kombinaciju,
 • uzimati kompleks B vitamina,
 • svakodnevno izvoditi vježbe dubokog disanja,
 • provesti mišićnu relaksaciju prije spavanja uz duboko disanje.

Eterična ulja možete nabaviti na aromateka-eskulap.hr