Žene, znate li za toksine koji se nalaze u uobičajenim ženskim proizvodima?

Iako na tržištu postoje razni ženski proizvodi, mnoge žene nisu svjesne da neki od njih sadrže toksine. Što učiniti kada sama stvar koja bi trebala olakšati podnošenje mjesečnice zapravo sadrži opasne kemikalije koje mogu uzrokovati zdravstvene probleme?

Izlaganje otrovima iz ženskih proizvoda

Čak i ako se u životu žene događaju samo tjedan dana svakog mjeseca, to i dalje iznosi najmanje 30 reproduktivnih godina u kojima žena koristi uloške i/ili tampone. Ovi proizvodi imaju izravan kontakt s vaginalnom sluznicom koja je jako osjetljiva. Vaginalno područje ima puno krvnih i limfnih žila, koje putem krvožilnog sustava mogu lako upiti kemikalije s kojima dođe u kontakt.

Dok Uprava za hranu i lijekove (FDA) regulira te proizvode, ulošci i tamponi smatraju se medicinskim proizvodima. Međutim, FDA ne regulira strogo kozmetičku industriju ili druge proizvode koji su prepuni kemikalija. Zapamtite, sve što FDA smatra dovoljno sigurnim za javnu upotrebu nije uvijek 100 posto sigurno.

Budući da se proizvodi prodaju kao medicinski proizvodi, tvrtke koje ih proizvode ne moraju otkrivati ​​sve sastojke. Izloženost toksinima iz neočekivanih izvora, poput ženskih proizvoda, još uvijek može uvelike utjecati na vaše zdravlje.Poremećaji hormona i kemikalije koje se nalaze u ženskim proizvodima

Ženski proizvodi koji nisu označeni kao organski mogu sadržavati toksine navedene u nastavku:

 • Dioksini – ulošci i tamponi se izbjeljuju, a dioksini se proizvode zbog procesa izbjeljivanja. Dioksini su povezani s poremećajem hormona i autoimunitetom, dok redovita uporaba tampona može povećati zdravstvene rizike.
 • Glifosat – Pamuk, jedan od glavnih sastojaka uloška i tampona, glavni je genetski modificirani organizam (GMO) koji se često liječi glifosatom. Pamuk je visoko upijajući, što znači da upija i kemikalije s kojima je tretiran. Najmanje 85 posto ne-organskih tampona sadrži glifosat.
 • Živa – Živa se ne dodaje izravno ženskim proizvodima, ali može se naći u ulošcima i tamponima jer je nusprodukt procesa izrade i izbjeljivanja. Živa je povezana s poremećajem probavnog, imunološkog i živčanog sustava.
 • Ftalati – Ftalati su kemikalija slična plastici, pa se često koriste u raznim mirisnim proizvodima poput uloška ili tampona. Ftalati, koji maskiraju vaginalne mirise, mogu poremetiti hormone.
 • Rayon – Rayon (umjetna svila) je sintetski sastojak izrađen od piljevine i jako je povezan s sindromom toksičnog šoka (TSS). Tamponi imaju naljepnicu s upozorenjem koja ženama govori da ih ne ostavljaju duže od osam sati zbog TSS-a. Stanje može uzrokovati simptome poput proljeva, vrućice, niskog krvnog tlaka, napadaja i povraćanja. TSS je fatalan, ali iako su mnoge žene svjesne stanja, ne znaju sve da ih tamponi mogu izložiti i dioksinima, nusproizvodima rayona.
 • Sintetski mirisi – Sintetski mirisi čine bezbroj proizvoda koji ispuštaju određeni miris. Ovi mirisi pomažu ženskim proizvodima da prikriju mirise, ali s obzirom da su kemikalije korištene u mirisima zakonom zaštićene, ne mora ih se objavljivati ​​tako da korisnici ne znaju što se točno nalazi u proizvodima koje kupuju. Neki mirisi mogu sadržavati i poznate kancerogene tvari.

Opasnost od otrovnih ženskih proizvoda

Budući da ih žene koriste najmanje 30 godina, bile su izložene tim toksinima tijekom dugog razdoblja. To često može rezultirati opasnostima poput:

 • Rizik od raka – Dioksini i drugi sastojci koji se koriste u ženskim higijenskim proizvodima sadrže komponente koje izazivaju rak.
 • Povećani rizik od razvoja infekcija – Kemikalije i sintetski sastojci u ženskim proizvodima povećavaju rizik žene za infekciju kvascima ili bakterijsku vaginozu. Ovi predmeti sadrže neprirodne materijale koji mogu poremetiti normalnu i zdravu vaginalnu ravnotežu bakterija.
 • Reproduktivna šteta – Toksini mogu utjecati na plodnost žene. Hormoni su osjetljivi na poremećaje, a kemikalije koje se nalaze u ženskim proizvodima mogu ugroziti žene koje ih koriste.
Čitajte deklaracije na proizvodima

Organske alternative za ženski proizvod bez toksina

Prelaskom na organske alternative možete izbjeći toksine. Organski ženski proizvodi skuplji su od neekoloških verzija, ali vrijede ulaganja. Ove prirodne alternative ne upotrebljavaju izbjeljivač, a neke su čak i za višekratnu uporabu i pranje, potpuno eliminirajući otpad.

 • Ulošci i tamponi za jednokratnu upotrebu – ovi proizvodi su prikladni i za jednokratnu upotrebu, a bez boje su i bez kemikalija.
 • Šalice za menstruaciju – Menstrualne šalice skupljaju menstrualnu krv pa ih je sigurnije nositi čak i duže vrijeme. Šalice za menstruaciju mogu se koristiti i za nekoliko ciklusa.
 • Donje rublje – Te gaćice se nose tijekom menstruacije, a neke su dizajnirane za nošenje bez potrebe za ulošcima ili šalicama. Ostale se također mogu koristiti zajedno s ulošcima ili šalicama za višekratnu upotrebu. Donje rublje izrađeno je od visokoupijajućih i nepropusnih materijala.
 • Ulošci za višekratnu upotrebu – Menstrualni ulošci za višekratnu upotrebu izrađeni su od pamuka i vrlo upijajući.

Razmislite o prelasku na ove organske i sigurnije alternative. Osim što osiguravaju vašu sigurnost, ovi proizvodi vam omogućuju smanjenje otpada koji proizvedete svaki mjesec. Ako ste zabrinuti zbog dodatnih troškova, imajte na umu da vaše zdravlje vrijedi više od toksičnih ženskih proizvoda.