Katalonija ponovno osvaja kulinarski vrh s nagradom za najbolji restoran na svijetu

I ovaj put pobjednička ustanova nalazi se u glavnom gradu Barceloni

Disfrutar – to je ime koje će se vrtjeti ne samo u naslovima u nadolazećim danima, tjednima i mjesecima, već i u glavama ljubitelja hrane i profinjenih gurmana iz cijelog svijeta.

To je zato što je ovo ime najboljeg restorana na svijetu prema ljestvici ‘The World’s 50 Best Restaurants’, na kojoj je danas održana i svečana dodjela nagrada u Las Vegasu (SAD).

Ime restorana u prijevodu znači “uživati”, a njegova prepoznatljivost svrstava ga u Kuću slavnih među drugim već legendarnim katalonskim restoranima koji su osvojili ovu prestižnu nagradu. Među njima su sada već mitski El Bulli i El Celler de Can Roca.Međutim, Disfrutar je prvi od njih koji se nalazi u Barceloni, a ne u ruralnijim kontekstima kao prethodna dva.

Nešto je posebno u majstorstvu katalonske kuhinje

Govoreći o El Bulliju, postoji izravna poveznica između njega i Disfrutara jer su osnivači potonjeg – Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas – svi bivši kuhari u prvom, gdje su se prvi put upoznali.

Osnovali su Disfrutar 2014. u četvrti Antiga Esquerra u Eixampleu, poznatoj po skladnim ulicama iz 19. stoljeća. Tijekom proteklog desetljeća konstantno su skupljali slavu i priznanja u obliku Michelinovih zvjezdica – prvu 2015., drugu 2017. i treću 2023. Paralelno s tim krenuo je uspon na ljestvici koju od 2002. sastavlja britanski časopis Restaurant .

Godine 2022. Disfrutar je zauzeo treće mjesto, prošle je godine bio drugi, a konačno je ove godine njegovo kulinarsko majstorstvo postalo definitivno prepoznato.

Trojica kuhara posvetili su nagradu “seljaku koji svako jutro sjecka krumpire, ribaru koji nosi škampe u restorane i svim dnevnim jelovnicima barova i restorana”.

To je priznanje za njih, jer mi sami, bez mreže izvrsnosti, ne bismo dosegli broj jedan“, rekao je Mateu Casañas za katalonsku novinsku agenciju (ACN).

Disfrutar, međutim, neće moći ponoviti uspjehe El Bullija i El Cellera de Can Roca da nekoliko puta osvoji prvo mjesto, jer su se pravila rangiranja sada promijenila. Restoran može postati najbolji u godini samo jednom, nakon čega se mora natjecati u kategoriji “Best of the Best”.