Kako jesti zdravije baš svaki dan

Da svi znamo jesti zdravije, svi bismo to radili, zar ne? Istina je da je jesti zdravo i lako i komplicirano. Komplicirano je jer trgovci hranom i prehrambeni zahtjevi zbunjuju percepciju javnosti o tome što je zdravo, a što nije.

Ali zdrava prehrana doista može biti jednostavna jer postoji nekoliko potpuno upravljivih principa koji su izdržali test vremena. Slijedite ove hranljive životne smjernice i jesti ćete zdravije svaki dan. Obećajemo.

Jedite više povrća

Možda vam neće trebati studije koje će vam reći da je povrće zdravo, ali samo u slučaju da niste uvjereni: Istraživanje pokazuje da jesti sedam ili više obroka povrća dnevno značajno smanjuje rizik od raka, srčanih bolesti i moždanog udara. Da, tako je, povrće vam može spasiti život. Povrće je prepuno antioksidansa i vlakana koji se bore protiv starenja i koji promoviraju zdravlje crijeva i pomažu vam da budete siti. Imaju i veliku količinu vode, koja pomaže u hidrataciji i održava osjećaj osjećaja sitosti dugo nakon što ste “tikvicama pokazali put do trbuha”.

Pijte vodu

Kada govorimo o vodi, hidratacija utječe na sve, od sjaja vaše kože do energije koju unesete u vježbanje. I da, trebali biste ciljati na osam čaša dnevno. Ne uzimanje dovoljno vode moglo bi se pretvoriti u prejedanje, glavobolju i nisku energiju.Zaboravite “cheat days”

Cheat days imaju negativnu konotaciju, zbog čega ih ne podržavam i umjesto toga promoviram ideju „svjesnog popuštanja“. Svjesna popustljivost trebala bi imati kontrolirane porcije, opcija bogata hranjivim sastojcima onoga za čim žudite i konzumirana s pozitivnog mjesta, ne skrivajući se u sramoti jer ste „varalica“, cjelokupne je filozofije iza stupa Nutritious Life’s Eat Empowered. 

Smanjite šećer

Ako provjerite oznake sastojaka, vidjet ćete da se šećer uvukao u toliko mnogo stvari: umaci, maslac od kikirikija, mlijeko orašastih plodova, krekeri, jogurt … popis je beskrajan. Ne trebate se baviti malim količinama šećera ili onim gore spomenutim svjesnim popuštanjem, ali morate biti svjesni svoje sveukupne konzumacije, jer je lako jesti šećer bez razmišljanja, u obrocima koji vas čak ne čine sretnim. To želite izbjeći jer je višak šećera povezan s pretilošću, dijabetesom i, možda, čak i rakom. 

Birajte cjelovite namirnice

Davanje prioriteta cjelovitim namirnicama nad prerađenim namirnicama dobar je način za ostvarenje svih ostalih savjeta o zdravoj prehrani na ovoj listi. Jedući cjelovite namirnice automatski jedete manje dodanog šećera i više vlakana, a ograničavate stvari poput boja za hranu i umjetnih okusa. Miješanje cjelovite hrane također osigurava da konzumirate široku paletu vitamina i minerala.

Kuhajte više

Ne jer ne možete pronaći restorane sa zdravom hranom, već jer  imate manje kontrole nad sastojcima kada jedete. Dakle, iako nema sramote u posjetima restoranu, kuhanje vam daje više znanja o tome što spada u vaše obroke. Uz to, provođenje vremena u kuhinji može promovirati zabavan, ojačan odnos s jedenjem, zasnovan na eksperimentiranju s puno hranjivih namirnica koje vas ispunjavaju, i tijelo i dušu.