Novo izvješće Global Wellness Summita donosi 12 najboljih wellness trendova za 2023

Global Wellness Summit (GWS) predstavio je svoje godišnje izvješće o trendovima predviđajući trendove koji će dominirati globalnom industrijom zdravlja i wellnessa 2023. godine.

Sadrži pojedinačna poglavlja posvećena svakom trendu, izvješće Budućnost wellnessa za 2023. godinu na 160 stranica predstavljeno je na medijskom događaju u New Yorku.

Prognoza utemeljena na dokazima temelji se na uvidima globalnih rukovoditelja wellness kompanija, ekonomista, liječnika, investitora, akademika i tehnologa koji se svake godine okupljaju na GWS-u.

Ove godine, uz vodeće novinare i analitičare kao autore poglavlja, promatrači trendova uključuju vrhunske stručnjake u tom području, uključujući liječnike, ekonomiste i urbane futuriste.GWS-ovih 12 najboljih wellness trendova za 2023

 • Wellness + okupljanje: Wellness dolazi zbog epidemije usamljenosti, Beth McGroarty
 • Wellness + putovanja: od globalnog švedskog stola do hiper-autohtonog, Elaine Glusac
 • Wellness + radno mjesto: Wellness na radnom mjestu konačno počinje nešto značiti, Skyler Hubler i Cecelia Girr
 • Wellness + ljepota: od “čiste” do biotehnološke ljepote, Jessice Smith
 • Wellness + gradovi: Urbana infrastruktura bi mogla spasiti gradove, Robbie Hammond i Omar Toro-Vaca
 • Wellness + Weight: Mršavi na smeđoj masnoći i uklanjanje pretilosti, Michael Roizen, dr. med.
 • Wellness + Vlade: Zajedništvo, Thierry Malleret
 • Wellness + voda: plavo, vruće i divlje, Jane Kitchen
 • Wellness + Sport: Novi poslovni modeli za ugostiteljstvo, Lisa Starr
 • Wellness + osjetila: Multisenzorna integracija, Ari Peralta
 • Wellness + Biohacking: Divlji, divlji zapad biohackinga, dr. Marc Cohen
 • Wellness + vjera: Vjerovati u posao, Brian Grim

Radikalno različite potrošačke vrijednosti

Trendovi za 2023. pokazuju duboku promjenu u potrošačkim vrijednostima izašlim iz pandemije: od odbacivanja “samoopsjednutog” wellnessa, do potražnje za znanošću i rješenjima koja djeluju.

Ako je u ovom zadnjem desetljeću wellness prednjačio s dva usamljena modela – nizom proizvoda za samonjegu i digitalnim wellnessom – trend “Wellness dolazi zbog epidemije usamljenosti” detaljno opisuje mnoge načine na koje se svijet wellnessa (i svijet šire) bori s najveći nedostajući kamen temeljac u zdravstvu: društveno blagostanje, s porastom novih prostora, modela zajednice i koncepata koji u središte stavljaju ljudsku povezanost.

S kritikom wellnessa kao nemilosrdnog prisvajača kulture, jedan trend detaljno opisuje kako će se wellness putovanja prebaciti s “globalnog švedskog stola” na autohtoni wellness na izvoru.

U poglavlju Dobrobit na radnom mjestu konačno počinje nešto značiti, autori ilustriraju kako zasićeni zaposlenici, pogoršanje mentalnog zdravlja i rad na daljinu znače da se dobrobit na radnom mjestu konačno pomiče s lažnih obećanja na smisleni plan djelovanja.

Znanost je kralj

From ‘Clean’ to Biotech Beauty otkriva kako prelazimo dalje od često blatnih tvrdnji o čistoj ljepoti do laboratorijski testirane, od strane znanstvenika stvorene “biotehnološke ljepote”.

Uz toliko dezinformacija o prehrani i metaboličkom zdravlju, jedan trend – koji je napisao liječnik – istražuje kako transformacija bijele masti u smeđu može biti pomak u borbi protiv pretilosti.

Povratak wellness korijenima, s razlikom

Različiti trendovi ilustriraju kako se vraćamo nekim od najdubljih korijena wellnessa, ali uz radikalnu reimaginaciju. Ako je wellness oduvijek bio senzorna stvar, pojavljuju se novi smjerovi u multisenzornoj integraciji sa svjetlom, mirisom, temperaturom, dodirom i zvukom koji se miješaju kako bi se stvorila dramatično nova era senzornog wellnessa.

Ako je voda temelj toplica, trend Plavo, vruće i divlje predviđa da ćemo sada “zauzeti vodu” u najdubljoj prirodi, s neviđenim globalnim porastom novih destinacija s termalnim izvorima – i divljim i skijaškim trčanjima plivanje postaje globalno.

Nakon tri godine beskontaktnog wellnessa, ljudi su gladni osjetilnog uranjanja.

Wellness utječe na ozbiljne nove sektore

Wellness je promijenio industrije od mode do nekretnina, a izvješće pokazuje kako će sada transformirati nekoliko vrlo ozbiljnih sektora koji utječu na ljude, uključujući kako wellness snažno mijenjaju urbani dizajn i infrastrukturu, prilike koje ugostiteljski brendovi vide u prihvaćanju profesionalnih sportova i kako dobrobit postaje puno veći fokus vladine politike.

Vratite se u mislima u 2019., vrhunac hiperkonzumerističkog, proizvodima preplavljenog wellness tržišta, s toliko mnogo dokaza osporavanih trendova svake minute”, rekla je Susie Ellis, predsjednica i izvršna direktorica GWS-a.

Ovo je izvješće dokaz da se tržište wellnessa od prije samo tri godine odjednom čini arhaičnim. Wellness će 2023. (i kasnije) biti ozbiljniji i znanstveno potkrijepljen, ali i društveniji i osjetilniji.

Oni koji žele pročitati cijelo izvješće Future of Wellness 2023 mogu ga kupiti na službenoj web stranici GWS-a.