Razlika između suhe i dehidrirane kože – kako prepoznati i njegovati

Kako koži vratiti sjaj i na odgovarajući način ju revitalizirati, savjetuje dr. Tea Brozičević, specijalistica dermatologije i venerologije i voditeljica Odjela dermatologije i kozmetologije Poliklinike Terme Selce-Rijeka.

– Najprije je dobro znati razlike između suhe i dehidrirane kože. Suha koža je tip kože, odnosno trajno stanje kože kojoj nedostaju lipidi i voda. To znači da je riječ o manjku izlučivanja prirodnih masnoća. A dehidrirana koža je stanje koje je privremeno, a ne trajno i može se promijeniti određenim proizvodima i tretmanima. To je promjena u površinskom sloju kože odnosno u epidermisu kojem nedostaje vode. Često mi pacijenti kažu ali ja nemam suhu nego masnu kožu! Ali to je zato što je ljudsko tijelo zapravo samokorektivno pa prepoznaje problem dehidriranosti i pokušava to nadoknaditi stvaranjem površinskog izlučivanja masnoće. U stvari riječ je o dubinskoj dehidriranosti kože.

Dehidrirana je koža, objašnjava dr. Brozičević, često siva, nedostaje joj sjaja, izgleda umorno, bore postaju vidljivije i usječenije. Ponekad se javlja osjećaj zategnutosti, svraba i perutanje. Posebno ističe, da što je koža više dehidrirana to je sklonija pojavi benignih promjena kao što su smeđe flekice koje često vidimo na licu. To su lentivo solaris ili keratoze kao što se pojavljuju i na tijelu, kako to ljudi zovu staračke bradavice. U stvari su to seboroične dermatoze, a često mogu biti uzrokovane suhoćom kože i nedovoljnim pijenjem vode. Tako da i masna, problematična koža često može biti dehidrirana.

Često me pitaju zašto je moja koža dehidrirana? Pa ja ju mažem, njegujem. No, bilo da je vaš tip kože masan, problematičan, mješovit, suh ili kuperozan on može biti povezan s dehidriranošću. Njeni učinci mogu biti manje ili više vidljivi. Osjećaj zatezanja pogotovo ako nakon tuširanja osjećate neugodno zatezanje, znači da je koža dehidrirana i da joj nedostaje vode u dubinskim dijelovima kože. Ipak suha i dehidrirana koža su dva različita stanja i treba ih razlikovati. Dakle, redovita njega, ali pravilna, u određeno vrijeme.Narušena prirodna barijera

Važno je znati, napominje dr. Brozičević da se koža u određenim životnim i sezonskim razdobljima mijenja. Ljudima je najneobičnije da masna koža može biti dehidrirana, ali to često viđa jer se katkad iz neznanja tome pogrešno pristupa. Katkad se nepravilno liječi, katkad pacijenti na svoju ruku koriste različite preparate.

Znamo da, na primjer, terapija protiv akni dosta isušuje kožu, pa u tom slučaju koristimo hidratantne preparate po preporuci dermatologa. Jer pretjerano tretiranje i često ispiranje ili nepravilno tretiranje često narušavaju njihovu prirodnu kožnu barijeru, odnosno, pH kože. Postoje različiti čimbenici dehidracije kože. U to spadaju i okolišni čimbenici. Na primjer, toplina, hladnoća, jaki UV indeks, sunce, more, vjetar sve to uzrokuje dehidraciju kože. Emocionalni čimbenici kao što su stres, umor, nesanica. Vanjski čimbenici kao pušenje i alkohol. Preagresivni kozmetički preparati, neki medicinski tretmani i lijekovi kao npr. lijekovi za liječenje akni, zatim hormonalni poremećaji također dovode do dehidracije kože posebice bolesti štitnjače.

Stoga dr. Brozičević upozorava na oprez kod pranja, osobito vrućom vodom, konstantno mijenjanje kozmetičkih proizvoda. Time se zatvara začarani krug koji se mora prekinuti, pri čemu je edukacija najbitnija.

Obavezno tonik

– Što se tiče terapije i toga kako tretirati takvu dehidriranu kožu vrlo je važna higijena kože. Sapune treba zamijeniti nekim micelarnim otopinama ili nekim oblicima čistača, lica preparatima za čišćenje sa odgovarajućom pH vrijednošću. I obogaćene hranjivim sastojcima. Previše čišćenja isto rezultira dodatnom suhoćom kože. Treba napraviti jedan piling tjedno da još ne pogoršamo dehidriranost. Sve čistače lica koji sadrže alkohol treba izbaciti, a upotrebljavati nježne, blage preparate koji uklanjaju šminku i razne druge nečistoće. Obavezna je upotreba tonika i dobra hidratantna krema koja se naravno daje individualno.

Nije sve za svakoga. Funkcija te kreme je obnavljanje hidrolipidnoga filma, zaštitnog sloja koji je odgovoran za očuvanje cjelovitosti kože i očuvanje hidratacije kože. Također su potrebni hidratantni serumi. Mogu biti na bazi hijalurona, dat će još brže rezultate budući da sadrže aktivne tvari. Oni zapravo prodiru dublje u slojeve kože, a tekstura im je takva da se dobro upijaju i odgovaraju svim tipovima kože.

Svakako treba dodati da tijekom dana treba piti vodu, ne 2 ili 3 litre jer bubrezi ne mogu tako brzo filtrirati vodu, pa se ne treba nalijevati vodom. Mjera je kilaža. Imate li, naprimjer, 60 kilograma tjelesne težine, pijete 6 čaša po 2 decilitra tijekom cijelog dana. Tako da je organizam stalno hidratiziran. Možemo i suplementima dodatno poboljšati stanje kože kapsulama koje sadrže ulje boražine ili noćurka, kolagenskim kao i koenzim Q10 dodatkom prehrani.

Izvor: portalzdravlje