Pomladite sve slojeve kože, 2. dio

Sloj po sloj

Korektivna dermatologija nudi niz tretmana kojima se postižu brzo vidljivi rezultati, uz mali rizik nuspojava i brz oporavak. Navest ćemo samo neke od njih, one minimalno invanzivne, a opet visokoučinkovite, i to po slojevima.

Na razini epidermisa 

Kvalitetu površinskog sloja kože možemo poboljšati jednostavnim i neinvazivnim korektivnim tretmanom, kao što je medicinski piling glikolnom kiselinom, kojim se uklanjaju stanice površinskog sloja kože i potiče obnova kolagena i elastina. Rezultat je učinkovit anti-age tretman koji će zagladiti sitne bore, rehidrirati i vratiti sjaj umornoj i sivoj koži.

Prije tretmana medicinskim pilingom glikolnom kiselinom kožu valja pripremiti. Priprema kože za piling od iznimne je važnosti, jer osim što testira njezinu osjetljivost i smanjuje mogućnost nastanka komplikacija, omogućuje bolje i homogenije prodiranje medicinskog pilinga tijekom tretmana u liječničkoj ordinaciji te poboljšava učinkovitost. Piling glikolnom kiselinom izaziva postupno uklanjanje stanica, što ne ostavlja vidljive posljedice, osim prolaznog crvenila, pa se ubrzo može i ponoviti.

Da bi se dobili vidljivi rezultati te kako bi glikolna kiselina potaknula prirodnu obnovu kože, preporučuje se pet do šest tretmana u razmacima od dva do tri tjedna. Da bi u potpunosti uklonili odljuštene stanice i očistili lice, između dva tretmana dobro je napraviti i ultrazvučni piling.Na razini dermisa 

Uz to što uklanja površinski sloj kože, medicinski piling glikolnom kiselinom dugotrajno stimulira i potiče obnovu kože. Srednje duboke i duboke bore dermisa možemo izgladiti uz pomoć kožnih implantata na bazi hijaluronske kiseline. Ubrizgana u kožu na mjestu bore, hijaluronska kiselina svojim volumenom (mehanički) ispunjava boru. Uz povećanje volumena, hijaluronska kiselina kožu dehidrira jer na sebe veže molekule vode, što koži daje punoću i elasticitet. Da bi se postigao što bolji rezultat, s kožnim implantatima na bazi hijaluronske kiseline kombinira se primjena Botulinum toksina s ciljem ublažavanja mimičkih bora, posebno u gornjoj trećini lica (oko očiju, između obrva i čela).

Na razini hipodermisa 

Ublažavanje mimičkih bora, ispunjenje bora lica, podizanje kutova usana i njihovo oblikovanje nisu dovoljni za sveobuhvatno pomlađivanje lica. Zato je od iznimne važnosti nadoknada izgubljenog potkožnoga masnog tkiva (područje ispod očiju, obrazi, područje donje čeljusti, brada) kako bi se vratio srcolik oblik lica, a time i mladolik izgled. Za tu namjenu specijalno su razvijeni kožni implantati na bazi hijaluronske kiseline posebne viskoznosti, što omogućuje nadoknadu izgubljenog volumena i remodeliranje struktura lica.

Optimalni rezultati postižu se kombinacijom različitih tretmana, pri čemu pristup treba uvijek biti individualan. Vaš dermatolog ili plastični kirurg izabrat će kombinaciju koja je primjerena i najbolja upravo za vaše godine.

Autor: Dina Majstorović, dr. med. dent., vasezdravlje.com