Ovaj videozapis pokazuje koliko se lako zaraza može širiti kontaktom

Teoretski bi do sada svi trebali razumjeti zašto je pranje ruku, nošenje maski i držanje zdravih higijenskih postupaka važno tijekom pandemije. Ali ništa zapravo ne motivira tako učinkovito kao dobra stara demonstracija.

Japanska javna televizijska mreža NHK snimila je video koji je postao viralni.

NHK je surađivao sa stručnjacima za zarazne bolesti sa Medicinskog fakulteta Sveučilišta St. Marianna u Kawasakiju na postavljanju obroka na bazi švedskog stola za 10 osoba. Stavili su malo fluorescentne boje na ruku jedne ‘zaražene’ osobe kako bi simulirao kašalj u njihovoj ruci, a zatim pustili sudionike na buffet sljedećih 30 minuta.

Sigurni smo da su se svi osjećali pomalo bolesno nakon što su uključena fluorescentna svjetla koja otkrivaju širenje te male količine boje.Kao što možete vidjeti u gornjem videu, ‘infekcija’ je … posvuda. Boja se proširila na ruke svakog pojedinog sudionika, a troje je završilo s bojom na licu.

Tim je otkrio da su za širenje najviše krivi hvataljke, poklopci posuđa i ručke spremnika s pićem. Ova jednostavna demonstracija uvelike pokazuje kako se lako mogu klice širiti kontaktnim i kontaminiranim površinama.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) stalno sve podsjeća da redovito čistite ruke sapunom i vodom (najmanje 20 sekundi), ne dirate usta, oči i nos i ostajete udaljeni najmanje jedan metar (3 stope) od drugih ljudi. To su najbolje metode za zaustavljanje širenja virusa COVID-19.

NHK i stručnjaci također su izveli drugi eksperiment. Ovog puta bili su mnogo pažljiviji u pogledu higijenskih praksi koje se koriste u buffetu. Posuđe je razdvojeno, hvataljke su se često mijenjale, a sudionici su bili poticani da peru ruke često.

U toj verziji obroka, nitko drugi osim prvobitno zaražene osobe nije završio s fluorescentnom ‘infekcijom’.

Uvjereni smo da su naši ugostitelji odgovorni, te kako neće biti problema u tom smjeru.