Njemačke pokrajine žele porez na bezalkoholna pića!

Tvrdi se da bi “porez na šećer” njihovim riznicama uštedio 16 milijardi eura na zdravstvenim računima

Slično britanskom porezu na šećer, neke njemačke države razmatraju ideju uvođenja poreza na bezalkoholna pića kao način poboljšanja javnog zdravlja i smanjenja pretilosti.

Naime, ideja je potekla od tamošnjeg Federalnog ministarstva hrane i poljoprivrede, a već je devet država službeno podržalo tu vrstu oporezivanja. To su Brandenburg, Bremen, Hamburg, Donja Saska, Rajna-Falačka, Saska, Tiringija, Saarland i Meklenburg-Zapadno Pomeranije.

To je izazvalo svojevrsnu bitku između različitih razina vlasti, jer unutar savezne vladine koalicije ideja o porezu na šećer nailazi na protivljenje FDP-a, ali nailazi na podršku na regionalnoj razini.Bezalkoholna pića puna su šećera, Izvor: AI

Porezni prihodi mogli bi subvencionirati zdravu hranu

Iskustvo Ujedinjenog Kraljevstva s njihovim porezom na šećer smatra se uspješnim, a studije Sveučilišta u Cambridgeu otkrile su da je pet godina nakon uvođenja porez spriječio 5000 slučajeva pretilosti kod male djece.

Prije nekoliko godina Njemačka je pokušala pristupiti stvari iz drugačijeg kuta potaknuvši proizvođače da dobrovoljno smanje sadržaj šećera u gaziranim pićima. To, međutim, nije dovelo do velikih rezultata, jer je sadržaj šećera od tada smanjen za samo 2%.

Prema studiji Tehničkog sveučilišta u Münchenu, poseban porez na slatka pića uštedio bi do 16 milijardi eura ekonomske štete u sljedećih 20 godina i pomogao u prevenciji bolesti poput dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti i pretilosti.

Prije šest godina današnji ministar zdravstva Karl Lauterbach rekao je da bi uvođenje poreza na šećer imalo smisla samo ako bi se dodatno prikupljeni novac iskoristio za subvencioniranje zdrave hrane – primjerice smanjenjem PDV-a na svježe voće i povrće.