Jabuke i jagode sadrže prirodni spoj zvan fisetin koji vašu kožu čini mlađom

Postoji jednostavan i prirodan način da izgledate – i osjećate se – mladim, čak i s godinama. Jedite jabuke, jagode i drugo voće koje je puno molekula fisetina protiv starenja.

Fisetin je antioksidativni flavonoid koji se bori protiv starenja. To je prirodni senolitik, molekula koja može tražiti i uništiti stare ili “starosjedilačke” stanice. Stare stanice šalju upalne signale tako da se mogu zbrinuti, a senolitici mogu pomoći starom imunološkom sustavu da obavlja te dužnosti i zaustavi upalu.

U pionirskoj studiji iz 2011. godine, istraživači sa Medicinskog fakulteta sa Sveučilišta Minnesota (UMN) izvijestili su da je uklanjanje starih stanica kod miševa produžilo životni vijek životinje. Također je poboljšalo njihovo zdravlje.

Druga su istraživanja pokazala da se senolitici mogu uzimati u bilo kojem trenutku bez ikakvog smanjenja njihovog anti starenja. Stoga nikada nije kasno jesti zdravu hranu koja sadrži ove molekule. Fisetin može pomoći u dobrom zdravlju, duljem životnom vijeku i oštrijem pamćenju

Druga studija životinja na UMN Medical School procijenila je različite senolitike zbog njihove učinkovitosti u zaustavljanju procesa starenja. Ispitivano je 10 različitih biljnih spojeva, uključujući kurkumin, fisetin i kvercetin.

Rezultati studije pokazali su da je fisetin najučinkovitiji senolitik. Umanjio je signale koji su uzrokovali upalu. Nadalje, potaklo je proizvodnju glutationa, antioksidansa koji tijelo proizvodi za borbu protiv bolesti. I posljednje, ali ne najmanje bitno, fisetin je pomogao da se smanji broj starosnih masnih stanica. Krajnji rezultat bio je poboljšanje zdravlja i produljenje životnog vijeka laboratorijskih životinja.

Fisetin može djelovati i protiv neurodegenerativnih bolesti koje su povezane s procesom starenja. Eksperiment iz 2017. testirao je njegove učinke na prerano ostarjele miševe koji su patili od kognitivnih problema i upale.

Ovi su miševi primili fisetin sedam mjeseci prije nego što su prošli aktivnost i testiranje pamćenja. Na kraju razdoblja ispitivanja pokazali su manje znakova upale i stresa. Liječene životinje također su pokazale oštrija sjećanja i bolju aktivnost tijekom ispitivanja.

Sposobnost fisetina da se bori protiv upale mogla bi biti dobar način regulacije kronične upale izazvane tvrdokornim patogenima ili pretjerano osjetljivim imunološkim sustavom. Stoga može ublažiti učinke bolesti povezanih s upalom.

Nadalje, konzumiranje fisetina nije imalo nedostataka. Za razliku od farmaceutskih lijekova koji su oboljeli od ozbiljnih nuspojava, potpuno prirodni fisetin može smanjiti upalu i izvršiti druge blagotvorne učinke bez nanošenja štete pacijentu.

Uzmite sve potrebno jedući jabuke i jagode

Jabuke i jagode najbolji su izvori fisetina, kao i puno drugih antioksidativnih flavonoida i dijetalnih vlakana koja poboljšavaju probavu, kalij i vitamin C.

Jagode sadrže i flavonoid kvercetin, još jedan senolitik koji je pruža slične prednosti protiv starenja. Jedenje ovih bobica povećava dobar HDL kolesterol. Neke studije čak su pokazale da jagode mogu pomoći u sprječavanju nastanka određenih karcinoma.

Jabuke imaju svoj vlastiti posebni flavonoid u epikatehinu koji je sposoban smanjiti krvni tlak. Ovo voće smanjuje koncentraciju LDL kolesterola i triglicerida u tijelu. Također je podržava gušteraču kada je riječ o proizvodnji inzulina. A vlakna u jabuci nahranit će dobre bakterije u vašim crijevima.

Bilo da je to jabuka ili jagoda, uvijek nabavite svježe i organski uzgojene proizvode. Ako kao izvor fisetina odaberete jabuke, obavezno jedite kožu.

Ako ne možete naći niti jedno od tog dvoje, postoje i drugi prirodni izvori fisetina. Jedenje krastavaca, grožđa, kivija, manga, luka i rajčice može vam pružiti fisetin koji vam je potreban.