Ostavite rukavice kod kuće kad idete u kupovinu namirnica, savjetuju stručnjaci

Ako ovih dana osobno odlazite u kupovinu namirnica, možda ćete oprezno stavljati masku za lice i rukavice prije nego što krenete u kupovinu. No, pomaže li vam to izbjeći koronavirus? Stručnjaci kažu da ne, barem ne kada su u pitanju rukavice.

U stvari, dok Svjetska epidemiološka organizacija i dalje preporučuje izbjegavanje bliskih kontakata, nošenje maske i pranje ruku. Prestali su preporučivati ​​upotrebu rukavica za obiteljske aktivnosti poput kupovine namirnica.

Jedan liječnik obiteljske medicine, dr. David Cutler, rekao je za Healthline kako nema velike medicinske koristi ako nosite rukavice dok kupujete namirnice.

Rekao je: “Sa rukavicama ili bez njih, ako dodirnete jednu stvar, a zatim dodirnete nešto drugo, potencijalno ćete prenijeti virus s jednog mjesta na drugo. Rukavice čak mogu odvratiti pozornost od važnosti pranja ruku. “Međutim, priznao je da oni šalju poruku drugima da vi uzimate virus ozbiljno.

Također bi moglo doći do psiholoških koristi, kažu stručnjaci. Na primjer, budući da vjerojatno nikad niste nosili rukavice za kupovinu namirnica prije nego što se virus pojavio, pogled na njih i osjet na rukama mogli bi vas podsjetiti. Podsjetiti da budete pažljiviji u tome što dodirujete. Potaknuti vas da dodirujete manje površina i povećati svjesnost da ne dodirujete lice. Također može pomoći ljudima da osjećaju malo više kontrole u ovoj situaciji.

Nažalost, postoji mogućnost da bi se koronavirus mogao zadržavati na lateksu koji se nalazi u rukavicama. I to čak i bolje nego što se drži na vašoj koži. Uz to se mikroorganizmi koji se nalaze u rukavicama mogu lako prenijeti na druge površine koje dodirnete, poput vašeg telefona ili predmeta u torbici ili novčaniku.

No, vrijedno je napomenuti da epidemiolozi preporučuju korištenje rukavica za točenje goriva kada dezinfekcijske maramice nisu dostupne, čišćenje i dezinfekciju površina i rukovanje predmetima koji dodiruju ili koriste osobe koje imaju virus.

Pravilno uklanjanje rukavica je neophodno

Naravno, rukavice se moraju pravilno ukloniti i odbaciti jer bi mogle nanijeti više štete nego koristi. Svjetska epidemiološka organizacija opisuje korake za pravilno uklanjanje rukavica za jednokratnu upotrebu na svojoj web stranici.

Savjetuju vam da prvo primite vanjsku stranu rukavice za ručni zglob, izbjegavajući kontakt s golom kožom i odvojite je od tijela, okrenuvši je naopako u procesu. Uhvatite rukavicu drugom rukom u rukavicama.

Zatim stavite prste u drugu rukavicu na vrh zgloba, ogulite je dok je odvlačite od tijela. Na kraju ćete ostaviti prvu rukavicu unutar druge.

Nakon što sigurno uklonite  obje rukavice, operite ruke sapunom i vodom najmanje 20 sekundi.

Rukavice za jednokratnu upotrebu nikada se ne smiju ponovno koristiti, čak i ako ih perete. Oni se mogu vrlo lako razgraditi od proizvoda za čišćenje, pa čak i proizvoda za njegu tijela koje nosite na rukama, poput losiona.

Što možete učiniti da smanjite svoje šanse za infekciju kad ste u supermarketu?

Socijalno distanciranje i dalje je učinkovito sredstvo za izbjegavanje infekcije, zato se potrudite da ostanete šest metara ili više od drugih dok kupujete. Ako vam je nešto potrebno u pretrpanom prostoru, uputite se u drugi dio prodavaonice i provjerite nakon nekoliko minuta.

Također biste trebali ograničiti površine i predmete koje dodirujete. Uzmite što trebate i ne dodirujte sve što stoji na polici. Izbjegavajte dodirivanje lica i nosite masku za lice, ako je moguće. Ne dirajte telefon dok ste u trgovini – ponesite papirnati popis ako se obično oslanjate na neku aplikaciju i bacite je u smeće dok izlazite. I kad dođete kući, ne zaboravite odmah oprati ruke!