Ojačajte imunološki sustav s ovih 12 super namirnica

Imunološki sustav igra važnu ulogu u zaštiti tijela od bolesti. Kad pravilno funkcionira, imunološki sustav može prepoznati bakterije, viruse i druge patogene i razlikovati ih od vlastitih stanica tijela.

Međutim, imunološki sustav može biti ugrožen zbog loše prehrane i ukupnog lošeg zdravlja. Slab imunološki sustav može pogoršati inače bezopasne tegobe, poput obične prehlade, alergije i glavobolje. Također povećava rizik od teških stanja, kao što su upala pluća, virus ljudske imunodeficijencije (HIV) i sindrom stečenog imunološkog deficita (AIDS).

Jedan od načina odličnog podizanja imunološkog sustava je konzumiranje hrane koja ga podiže. Mnogo voća i povrća izvrsni su izvori antioksidansa koji pomažu imunološke funkcije tijela. Antioksidansi također igraju važnu ulogu u različitim tjelesnim funkcijama, uključujući metabolizam, disanje i probavu.

Slijedi 12 namirnica bogatih hranjivim tvarima koje mogu pomoći jačanju imunološkog sustava.Češnjak

Češnjak sadrži biljne spojeve koji imaju protuupalna i antibakterijska svojstva, poput alicina i alinaina. Poznat je lijek za zubobolju, kašalj, zatvor i ugrize zmija. Trenutno se koristi i za ublažavanje simptoma kardiovaskularnih i metaboličkih stanja, kao što su hipertenzija, ateroskleroza, koronarna bolest srca i dijabetes tipa 2.

Đumbir

Đumbir je popularno prirodno sredstvo protiv bolova u želucu, mučnine i proljeva. Smatra se superhranom zbog različitih minerala i vitamina koje sadrži, poput kalija, bakra, mangana, magnezija, fosfora, željeza, niacina i vitamina C. Sadrži i bioaktivne komponente koje imaju antioksidativno i protuupalno djelovanje protiv boli zglobova uzrokovane osteoartritisom, reumatoidnim artritisom i gihtom.

Borovnice

Borovnice su također odlični izvori antioksidansa koji jačaju imunološki sustav. Borovnice sprečavaju oštećenje stanica uzrokovano slobodnim radikalima. 

Citrusi

Mnogo citrusnog voća, poput naranče, limuna, grejpa, mandarina i klementina, sadrži velike količine vitamina C. Ovaj esencijalni vitamin jača imunološki sustav potičući proizvodnju bijelih krvnih stanica koje se bore protiv bakterija i virusa. Agrumi sadrže i antioksidanse, poput flavonoida i beta karotena, koji igraju važnu ulogu u jačanju imuniteta. Agrumi su također povezani sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara i degeneracije makule.

Špinat

Špinat je također odličan izvor vitamina A i C koji jačaju imunološki sustav protiv infekcija i bolesti. Također može povećati razinu energije zbog visokog sadržaja željeza.

Kurkuma

Kurkuma je popularni prirodni lijek za prehladu i gripu zahvaljujući spoju poznatom kao kurkumin. Kurkuma je poznata po svojim protuupalnim i antioksidacijskim svojstvima koja pojačavaju imunološki odgovor.

Bademi

Bademi također podižu imunitet zbog velike količine vitamina E, antioksidansa topivog u masti. Ne samo da vitamin E utječe na zdravu kožu, već i odgađa pojavu kroničnih bolesti uzrokovanih slobodnim radikalima, uključujući dijabetes tipa 2, aterosklerozu, demenciju i degenerativne očne bolesti.

Riba

Masna riba, poput lososa, tune, haringe, sardine i pastrve, sadrži velike količine omega-3 masnih kiselina. Omega-3 je ključna za zdravlje kardiovaskularnog sustava jer se zna da snižava krvni tlak i smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara.

Brokula

Brokula je također bogata antioksidansima, poput vitamina A, C i E, koji sprječavaju kronične i degenerativne bolesti. Sadrži i fitonutrijente koji ublažavaju upalu i smanjuju rizik od raka.

Sjemenke suncokreta

Sjemenke suncokreta odličan su izvor vitamina E. Kao antioksidativno sredstvo, vitamin E podržava imunološki sustav, promiče zdravlje očiju i smanjuje rizik od koronarne srčane bolesti.

Crvene paprike

Jako obojeno povrće, poput crvene paprike i mrkve, sadrži velike količine beta karotena koji jačaju imunitet.

Tamna čokolada

Tamna čokolada puna je antioksidansa koji podržavaju kardiovaskularno zdravlje. Sadrži i minerale poput željeza, magnezija i cinka koji reguliraju krvni tlak i imunološku reakciju.

Snažan imunološki sustav prva je obrana tijela protiv patogena koji uzrokuju bolest. Čuvajte svoj imunološki sustav jedući uravnoteženu prehranu, dovoljno spavajte i redovito vježbajte.