Projekt #SpaWasteNotChallenge je nadahnuo globalne SPA timove da prihvate održivost

Udruženje održivih SPA (SSA) udružilo se od svibnja do srpnja sa stručnjakom za održivost Stephanie Hodgson iz tvrtke MeettheFiveR’s kako bi pomoglo globalnim SPA da shvate važnost kružne ekonomije.

Sažetak kampanje i projekta #SpaWasteNotChallenge bio je usredotočen na pomaganje SPA da pronađu kreativno rješenje za jedan od svojih tokova otpada i edukaciju o tome kako im kružno gospodarstvo može pomoći:

 • uštedite novac na nepotrebnom otpadu, poput troškova slanja otpada na odlagalište otpada,
 • pomozite drugim tvrtkama koje mogu koristiti materijale neželjene u spa tvrtkama,
 • poboljšajte utjecaj poslovanja na okoliš,
 • jačajte veze i integraciju zajednice.

Priznajemo da je za tvrtke nevjerojatno važno smanjiti otiske otpada i da to uključuje promatranje i onoga što ulazi u posao i onoga što se gasi“, rekla je Lucy Brialey, suosnivačica SSA-a.

Tražili smo od SPA da odaberu jedan od svojih tokova otpada koji će poslati ili prikupiti lokalna tvrtka ili organizacija koja će tada moći iskoristiti taj materijal za svoje poslovanje.”Vizija SSA-a je da SPA koji sudjeluju u konačnici stvore partnerstvo s drugim lokalnim subjektima i tako podrže i ojačaju svoju zajednicu.

Kako su se SPA mogli uključiti

SSA je predložio da bi za početak SPA trebala biti domaćin team-building događaja kako bi osoblje moglo zajedno raditi na konačnom zadatku.

Slijede ideje koje su bile komunicirane za ovaj događaj

 • Razgovarajte o tome što ulazi u vaš SPA: ručnici za jednokratnu upotrebu, proizvodi za tretmane, ogrtači, papuče, besplatni čajevi, kave i voće, kreveti i plahte, osobna zaštitna oprema, elektronika, hrana za osoblje, hrana u kafiću, tekstilni proizvodi za uređenje itd.
 • Razgovarajte o tome što se trenutno događa s tim stvarima kada se istroše, slome, oštete ili više ne odgovaraju dekoru
 • Istražite koliko košta odlaganje tih neželjenih stvari
 • Mozgalice kako bi bilo koji od tog izlaznog materijala mogao ponovno postati vrijedan ili koristan, a ne samo slati ga na odlagalište otpada ili na spaljivanje ili u tradicionalnu reciklažu
 • Razmišljajte o lokalnim subjektima koji bi mogli iskoristiti te materijale – SSA sugerira da bi ovo možda moglo biti sporedno poslovanje SPA ili bi neki zaposlenik možda želio to preuzeti
 • Odlučite se za jedan od svojih tokova otpada, kao i za lokalni subjekt kojem ćete isporučiti ovaj materijal
 • Napravite plan za uspostavljanje kontakta s tim lokalnim subjektom i izradite strategiju koja će koristiti i vašem SPA centru i njima.

Kampanja je trajala od svibnja do kraja srpnja

SSA je poticala sve SPA centre koji su sudjelovali da podijele svoja pojedinačna iskustva putem društvenih mreža koristeći hashtag #SpaWasteNotChallenge, kako bi pomogli podijeliti svoj napredak i potaknuti što veći broj centara da im se pridruže.

Kampanja je trajala od svibnja do kraja srpnja, a SSA je izdvojila vrijeme za procjenu i proslavu uspjeha svakog SPA centra koji je sudjelovao kako bi pokazao snagu suradnje.

Kao dio inicijative, SSA je podijelila nagrade za najbolje radove u tri kategorije: Najkreativnije rješenje, Najučinkovitije rješenje i Najbolja suradnja.

Da biste saznali više, idite na službenu web stranicu SSA.