Američki znanstvenici uspjeli su presaditi dijelove ljudskog mozga u mozak štakora

Revolucionarna studija pokazala je da su se “organoidi ljudskog mozga”, kuglice neurona veličine sjemenki sezama, uspjeli integrirati u mozgove štakora, povezujući se s njihovom opskrbom krvlju i komunicirajući s neuronima štakora.

Tim koji stoji iza ovog rada sugerira da bi u budućnosti liječnici mogli uzgojiti komadiće moždanog tkiva iz pacijentovih vlastitih stanica u laboratoriju i koristiti ih za popravak ozljeda mozga uzrokovanih moždanim udarom ili traumom.

Ovo je nevjerojatno uzbudljivo za mene kao liječnika“, rekao je Isaac Chen, liječnik i asistent profesora neurokirurgije na Sveučilištu Pennsylvania.

Novi rad prva je demonstracija da se moždano tkivo uzgojeno u laboratoriju može uspješno implantirati na mjesto ozljede

Znanstvenici su pokazali da kada se uzgajaju u pravim uvjetima, neuroni počinju stvarati sićušne strukture nalik mozgu, što znanstvenicima omogućuje istraživanje razvojnih stanja kao što je autizam.Novi rad prva je demonstracija da se moždano tkivo uzgojeno u laboratoriju može uspješno implantirati na mjesto ozljede kako bi se popravio mozak odrasle osobe, što sugerira da bi u budućnosti mogla postojati klinička primjena.

Chen i njegovi kolege uzgajali su organoide ljudskog mozga u posudi dok nisu dosegli promjer od oko 1,5 mm. Pelete tkiva su zatim transplantirane u mozgove odraslih štakora koji su pretrpjeli oštećenje vidnog korteksa. U roku od tri mjeseca, transplantirani organoidi integrirali su se u mozak svog domaćina, povezujući se s opskrbom krvlju, proširivši se nekoliko puta od svog početnog volumena i šaljući projekcije koje su se povezivale s neuronima štakora.

Nismo očekivali ovaj stupanj funkcionalne integracije tako rano. Ovo sugerira da je presađivanje neuralnog tkiva u mozak odraslog sisavca, posebno onog koji je poremećen nekom vrstom ozljede, stvarno održiv put naprijed za neuralni popravak,” dodao je Chen.

U budućim kliničkim primjenama opseg do kojeg se mozak može popraviti će vjerojatno ovisiti o tome koje su funkcije izgubljene

Znanstvenici nisu procijenili jesu li implantati poboljšali sposobnost funkcioniranja štakora, no testovi su pokazali da ljudski neuroni “ispaljuju” električne signale kada su štakori bili izloženi blještavim svjetlima. Chen je rekao da to podupire ideju da organoidi mogu djelovati kao “prazne procesne jedinice” koje bi mozak mogao apsorbirati i koristiti za obnovu nakon ozljede.

Dr. Serena Barral, predavačica razvojne neurologije na UCL-u, koja nije bila uključena u rad, opisala ga je kao “nevjerojatnu” demonstraciju čiste prilagodljivosti neurona.

Postoji mnogo informacija koje se nalaze u samoj DNK koja omogućuje neuronima da rade gdje god se nalazili, bilo da su u plastičnoj kutiji u laboratoriju ili u mozgu“, rekla je.

Dodala je da će u budućim kliničkim primjenama opseg do kojeg se mozak može popraviti vjerojatno ovisiti o tome koje su funkcije izgubljene.

Vizualni korteks je jednostavniji, ali ako razmišljate o zamjeni područja koja su važna za govor, matematičke izračune, razmišljanje, to bi moglo biti malo teže jer postoji mnogo moždanih sposobnosti koje se razvijaju s iskustvom“, dodao je Barral, prenosi klix.ba.