Geliranje oštećuje nokte a sušenje UV lampom je opasno

Cijena ljepote katkad je veća od novčane. Gel za nokte koji se od 2010. godine primjenjuje diljem svijeta masovno se koristi. Gel manikura u usporedbi s klasičnim lakovima za nokte otpornija je, ne oštećuje se, dugotrajna je. Ali, postoji i druga strana.

Brzo sušenje je način na koji se lak brže stvrdnjava. Tome služe različite lampe. Pitanje koje malo koja žena u salonu ljepote postavlja je, kakva je to vrsta lampe točno?

Postoje dobre varijante, postoje i loše. Postoje i one pod koje se ne bi smjele stavljati ruke, UV lampe.

Oštećenje DNK i starenje kože

Rizici od UV svjetlosti dobro su poznati. I sunčane i one u solarijima. Skupina istraživača s kalifornijskog Sveučilišta San Diego proučavala je uređaje za sušenje laka za nokte. Nakon što su na nekima od natjecanja ljepote našli rijedak rak kože. Drugi su primijetili ranije znakove starenja kože na rukama kod žena koje učestalo koriste gel nokte. Ali to se pripisuje UV lampama.Mnogi će reći da se to moglo dogoditi i bez kemikalija na noktima.Koristeći različite kombinacije ljudskih i mišjih stanica, istraživači su otkrili da je jedna 20-minutna sesija s ultraljubičastim sušilom laka za nokte dovela do umiranja čak 30 posto stanica.

Rizici su dokazani

Tri uzastopne sesije od 20 minuta pokazale su odumiranje 65 do 70 posto izloženih stanica. Među preostalim stanicama, istraživači su vidjeli dokaze oštećenja mitohondrija i DNK. Uz mutacije koje su viđene kod pacijenata s rakom kože.

Rezultati su eksperimentalni, ali otkrića snažno upućuju na to da zračenje UV sušilica laka za nokte mogu uzrokovati rak ruku. Mogu povećati rizik u svakom slučaju, tvrde istraživači.

Brušenje prije gela oštećuje nokte

Najprije moram reći da uopće nije rijetkost da se nakon stavljanja gela uništava ploča nokta. Prije nanošenja gela nokti se bruse i dolazi do njihove krhkosti. To baš nije dobro za zdravlje noktiju. A i s tim su podložniji raznim infekcijama. Gljivičnima na primjer. Može nastati često neprepoznati Pseudomonas aeruginosa. I druge infekcije i problemi. Osobno sam protiv gela. Znam da se koristi masovno, ali ako nemaju prirodno čvrste i nokte kakve žele radije bih preporučila tradicionalnu manikuru, objašnjava dr. Tea Brozičević za portalzdravlje.

UV lampe dokazano opasne

Premda joj je manje poznato koja vrsta lampi za stvrdnjavanje akrila koji se nanosi u gelu na noktima u jedno je sigurna: to ne smiju biti UV lampe!
UV lampa je kao i solarij, opasna po zdravlje. Znači nikad se i ni u kojem slučaju ne bi smjela koristiti za sušenje gel laka za nokte. UV svjetlost dovodi do oštećenja DNK na staničnoj razini. Koža je tada sklonija starenju, boranju, stvaranju staračkih pjega i drugih promjena ranije. Kao što je Lentigo solaris, pojava melanoma na koži. Dakle ako se geliranje uobičajeno radi jednom mjesečno, a koristi se UV lampa onda se zaista mogu očekivati problemi. Oštećenje DNK i brojne ozbiljne bolesti koje iz toga mogu proisteći, zaključuje dr. Brozičević.