Pet namirnica koje možete uzgojiti iz kuhinjskih otpadaka

Svakodnevni unos svježeg voća i povrća potreban je za optimalno zdravlje, ali nije nam svaki trenutak praktičan da skočimo do dućana. Uzgajanje svog voća i povrća je najbolji način da si osigurate redovitu zalihu, a kada uzgajate sve svježe iz kuhinjskih komadića, ne košta vas ništa. 

Zaista, pet namirnica možete uzgojiti iz kuhinjskih komadića bez imalo muke. Kroz samo mjesec dana, uz malo mašte i truda možete uštedjeti barem 300 kuna. Mnoge vrste voća i povrća se mogu posaditi bez sjemena te samo trebate znati koje. Evo nekoliko najpoznatijih.

Zelena salata

Dobra zelena salata izvrsno pristaje uz gotovo svaki obrok, a možete je uzgojiti od listova koje inače bacite. Uzmite ove ostatke listova, stavite ih u zdjelu uz otprilike 3 cm vode. Kroz 4 dana, nakon što korijenje počne rasti, izvadite ih iz zdjele i posadite u zemlju. Viola! Imat ćete svoju salatu dok kažete ‘hop’.

Celer

Celer je vrlo lako uzgojiti iz kuhinjskih ostataka a sve što trebate ju korijen ‘štapa’ celera. Postavite malo mlake vode u zdjelu te postavite štap celera u dno posude. Posudica treba biti na direktnoj sunčevoj svjetlosti, jer celer voli sunce i toplinu. Nakon tjedan dana, listovi počnu rasti od dna korijena i tada znate da je idealno vrijeme da posadite celer u zemlju. Malo se strpite, pričekajte da  celer izraste u potpunosti i uživajte u njegovom okusu. Celer je poznat po tome što je dobar diuretik, pa je s vremena na vrijeme poželjno napraviti salatu od celera.



Limunska trava

Limunska trava je izvrstan začin kojeg nije lako pronaći u dućanima s hranom. Ovaj začin sliči običnoj travi te da ga uzgojite samo potreban je samo korijen. Pa krenimo; stavite korijen u zdjelu, i to u prostoriju gdje će imati dovoljno sunca i pokrijte korijen vodom. Za otprilike tjedan dana, kad uočite rast. može se posaditi u teglicu ili izvan kuće.

Klice graha

Kuhanje s klicama graha daje vašim jelima dodatni okus te dodatne hranjive tvari. Uzmite otprilike jednu žlicu graha i stavite u zdjelu. Dodajte malo vode i pustite da se klice namaču preko noći pa ih isperite svježom vodom. Postupak je potrebno ponavljati onoliko puta dok ne primjetite rast klica.. U tom trenutku možete uzeti beštek i krenuti na konzumaciju ili ih možete pustiti da narastu do veličine koja se baš vama sviđa!

Avokado

Sjeme koje se nalazi u sredini avokada je sve što vam treba da uzgojite još jedan avokado. Uzmite zdjelu te je postavite u prostor gdje je toplo i avokado može imati barem djelomičnu sunčevu svjetlost. Staviti sjeme u posudicu i dodati točno toliko vode da pokrije samo donji dio sjemenke. Taj proces obično potraje i do mjesec ili dva. Jednom kada se stabljika naraste oko šest centimetara u dužinu, potrebno je izrezati male izdanke na pola i čekati da izrastu listići. Kad se pojavi lišće, stavite polovicu sjemena u tlo i čekajte da izraste prava stabljika. 

Možda niste znali da 75% ukupnih masnoća u sastavu avokada čine zdrave, nezasićene masnoće (omega-3 i omega-6) koje imaju poželjan omjer. Sirovi avokado, ukoliko volite voće, je jedan od najukusnijih načina da unesete dio dnevnih potreba za omega-3 kiselinama.